vrijdag 5 augustus 2011

Doors of perception

Als 'corporate storytelling' het onderwerp is, is mijn motto: 'Show! Don't tell!' Dat betekent onder meer de 'sustainable corporate story' van een organisatie zichtbaar en voelbaar maken en er beleving aan toevoegen.
Als we dit toepassen op de fysieke locatie van een organisatie, leent het boek, als beeldspraak, zich hier bij uitstek voor. De deuren in het gebouw zijn dan letterlijk de pagina's van het boek. Als we deze metafoor volgen dan vertelt elke ruimte zijn eigen verhaal. Het gebouw wordt dan de 'storyline' die op zijn beurt wordt samengesteld uit de diverse sub-verhalen van de binnenruimtes. Zowel werknemers als bezoekers stappen dan de belevingswereld van het merk binnen.
deuren van verbeelding
vorm aan inhoud en inhoud aan vorm geven
Stel je een gang voor met allerlei boekomslagen op de deuren (van bestaande of fictieve boeken), die symbolisch iets vertellen over de ruimte die erachter schuilt of een aspect van de 'corporate story' belichten. Eenmaal binnen lees je achter op de deur of op een muur in de ruimte het verhaal (quote, fragment of resumé).
De vertaalslag van 'corporate story' naar boektitels kan letterlijk maar ook op een intuïtief impressionistische wijze worden aangepakt. Dat hangt af van de mentaliteit en intentie van de betreffende organisatie en het karakter van het gebouw.
De beeldspraak kan verder doorgetrokken worden door elke ruimte te zien als hoofdstuk uit het verhaal van het totaal (merk en organisatie). De hoofdingang is dan de omslag.
Als we nog een stap verder gaan, kan elke ruimte gezien worden als een boek en het gebouw staat dan voor een 'corporate' bibliotheek.
Zo geef je uitdrukking aan het merk en wordt deze zichtbaar en empathisch.

het verhaal erachter
storybuilding
Qua styling en vormgeving kan dit concept als -fluisterend, verleidend en elegant- tot -speels, expliciet en nadrukkelijk aanwezig- zijn binnen de werkomgeving. Het moet 'blenden' met merk, mensen en missie.
Ruimtes zijn dan niet meer anoniem, inwisselbaar en functioneel, maar actief interacterend met de werkomgeving en geven karakter aan organisatie en locatie.

variaties op een thema
Conceptueel kan ook ingestoken worden op onderliggende thema's van de corporate story zoals bijvoorbeeld: duurzaamheid, innovatief, betrouwbaar, connectiviteit, eigentijds, etc.
Qua thematiek kan geput worden uit: (wereld)literatuur, reisgidsen, muziek, films, management bestsellers, epische werken, graphic novels, tijdschriften, biografieën, columnisten, politiek, spiritualiteit, fotografie, theater, filosofie, wetenschap, thrillers en vele andere genres.
Je zou het ook als 'crowdsourcing' project kunnen oppakken: samen met de gebruikers van een ruimte bepalen welk verhaal, in samenhang met het geheel, er nu schuil moet gaan achter de desbetreffende ruimte.

toepassingen
Het kan toegepast worden bij groot- en kleinschalige kantoorpanden, vergadercentra, showrooms, theaters, bioscopen, auditoria, beursgebouwen, bedrijfsverzamelpanden, hotels, resorts, etc.

Interesse in zo'n corporate beeldverhaal? 
Neem gerust contact op voor een eerste verkenning en een mogelijke vertaalslag!
E: case [at] ods [punt] nl of M: (06) 413 69 395

Every space tells a story.

Tot weer:
Kees Schreuders


Geen opmerkingen: